ترفندهای رفع مشکل سایه افتادن روی صفحه گوشی

قطعا کیفیت صفحه نمایش گوشی و وضوح آن برای شما بسیار مهم است. در شرایطی که نمایشگر دستگاه به دلایل مختلف دچار مشکل می شود، احتمالا مشکلات مختلفی را روی صفحه نمایش گوشی مشاهده می کنید. برای مثال شاید نمایشگر سیاه شود یا این که با مشکل سفید شدن صفحه نمایش موبایل مواجه شوید. یکی دیگر از مشکلاتی که در برخی دستگاه ها دیده می شود، سایه افتادن روی صفحه گوشی است. این اختلال هم به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود و بدون شک کار با دستگاه را با اختلال مواجه می کند. 

اگر بخواهید مشکل سایه افتادن روی نمایشگر موبایل را برطرف کنید، در اولین قدم باید بفهمید که چه چیزی موجب بروز این مشکل در گوشی شده است. سپس می توان با توجه به این موضوع از یک سری ترفندها و راه حل ها برای رفع آن استفاده کرد. در این مقاله ابتدا دلایل سایه افتادن روی صفحه گوشی را بررسی می کنیم و در ادامه به بررسی راه حل های موجود برای رفع این مشکل می پردازیم. بیش از 30 سال تجربه در تعمیر موبایل.

سایه افتادن روی صفحه گوشی

منظور از سایه افتادن روی صفحه گوشی چیست؟

بیایید ابتدا مفهوم سایه افتادن روی نمایشگر موبایل را توضیح دهیم. به سایه افتادن روی صفحه Burn-in هم گفته می شود و در این شرایط یک هاله سایه مانند یا یک تصویر نامشخص روی صفحه گوشی ایجاد می شود. رایج ترین تصویری که معمولا به صورت سایه روی صفحه نمایش دیده می شود، تصویری سایه مانند از کیبورد گوشی است. 

در این شرایط گویا رنگ های صفحه نمایش هم تغییر می کنند و تصاویری شبح مانند روی صفحه ظاهر می شود. بنابراین می توان گفت سایه افتادن روی صفحه گوشی در واقع تغییراتی است که در شدت نور و رنگ صفحه در بخش های مختلف نمایشگر ایجاد می شود. گاهی اوقات این تغییر رنگ در یک قسمت محدود است و گاهی تمام قسمت صفحه را در برمی گیرد.

اینو بخون حتما به کارت میاد : علت کم و زیاد شدن نور گوشی

دلایل سایه افتادن روی صفحه گوشی چیست؟

همانطور که مشخص شد افتادن سایه روی نمایشگر گوشی در واقع به دنبال کاهش شدت نور نمایشگر و تغییر رنگ های آن اتفاق می افتد. این مشکل را می توان به وجود یک سری باگ های نرم افزاری ربط داد و هم مشکلات و خرابی های سخت افزاری را علت سایه افتادن روی صفحه گوشی در نظر گرفت. در واقع اصلی ترین علت بروز این مشکل، ضعیف شدن یا اتمام عمر مفید پیکسل های نمایشگر گوشی است. به نوعی گویا به تدریج صفحه نمایش گوشی در حال سوختن و خراب شدن است. زمانی که صفحه نمایش را برای مدت زمانی طولانی روشن نگه می دارید، بیشتر ممکن است چنین مشکلی در صفحه ایجاد شود. 

حتی زمانی که برای یک مدت طولانی صفحه روی یک تصویر ثابت مانده باشد هم ممکن است با پدیده سایه افتادن روی صفحه مواجه شویم. این مشکل در پنل های جدیدتر از جمله پنل های OLED بیشتر رایج است و این پنل ها بیشتر ممکن است با پدیده سایه افتادن یا سوختن پیکسل ها مواجه شوند. با سوختن هر پیکسل که مسئول تولید یک رنگ مشخص است، به تدریج رنگ ها و نورهای صفحه تغییر یافته و همین امر موجب سایه افتادن روی نمایشگر موبایل می شود.

روش های تعمیر سایه افتادن روی صفحه نمایش موبایل

اگر یک ایراد نرم افزاری موجب بروز این مشکل شده باشد، می توان با ریستارت کردن گوشی یا ریست فکتوری کردن آن مشکل را برطرف کرد. از طرفی از آن جایی که گاهی ممکن است image retention  علت بروز این مشکل باشد، می توان با خاموش کردن گوشی برای چند ساعت، مشکل سایه افتادن روی صفحه گوشی را برطرف کرد. یکی دیگر از کارهایی که ممکن است بتواند به شما کمک کند، اجرای یک ویدئوی حذف کننده Burn-in است. 

این ویدئوها، یک سری ویدئوهای پرسرعت با رنگ های بسیار متنوع هستند که می توانند با پدیده سایه افتادن روی صفحه مقابله کنند. با این حال از آن جایی که این ایراد عمدتا مربوط به یک نقص فنی و سخت افزاری است، راه حل های رفع آن هم معمولا کمی تخصصی تر و پیچیده تر است. در بیشتر موارد برای رفع مشکل صفحه باید ال سی دی گوشی تعمیر یا تعویض شود. 

البته معمولا امکان تعمیر ال سی دی موبایل وجود ندارد و باید این قطعه تعویض شود. یک راه حل دیگر برای رفع این مشکل در صفحه نمایش گوشی، استفاده از برنامه های اختصاصی تست صفحه نمایش است. این برنامه ها می توانند با بررسی عملکرد و شرایطی که نمایشگر گوشی دارد، در صورت نیاز پیکسل های آن را به روز رسانی کنند تا شاید مشکل سایه افتادن روی صفحه هم برطرف یا حداقل کمتر شود.

چطور از سایه افتادن روی صفحه جلوگیری کنیم؟

همانطور که متوجه شدید معمولا زمانی که به صورت دائمی مشکل سایه افتادن روی صفحه نمایش گوشی ایجاد شد، معمولا تنها راه حل موثر برای رفع این مشکل تعویض ال سی دی گوشی است. بنابراین شاید بهتر باشد که با رعایت کردن چند راه حل ساده تر، تا حد امکان از سایه افتادن روی صفحه گوشی جلوگیری کنید. در ادامه به چند نکته مهم می پردازیم که می توانند به میزان زیادی از پدیده Burn-in جلوگیری کنند.

روشنایی صفحه را روی حالت حداکثری نگذارید

شما در بیشتر مواقع به نور زیاد نمایشگر نیازی ندارید. این در حالی است که اگر همیشه نور صفحه گوشی شما روی بالاترین حد باشد، احتمال آسیب به پیکسل ها و نمایشگر وجود دارد. بنابراین بهتر است در بیشتر مواقع نور و روشنایی صفحه را روی حالت کم قرار دهید. حتی می توان از گزینه تنظیم روشنایی خودکار گوشی هم استفاده کرد تا به این ترتیب نور صفحه متناسب با نور محیطی و بر اساس نیاز تنظیم شود. این توصیه به ظاهر ساده می تواند در بیشتر مواقع از بروز مشکل سایه افتادن روی صفحه گوشی جلوگیری کند.

مطمئن شوید که صفحه گوشی زیاد روشن نمی ماند

یکی دیگر از کارهایی که می تواند به حفظ سلامت نمایشگر گوشی کمک کند و مانع سایه افتادن روی صفحه گوشی شود، کاهش زمان روشن ماندن نمایشگر است. باید تنظیمات گوشی را به نحوی انجام دهید تا صفحه نمایش بعد از 30 ثانیه، خاموش شود. در نتیجه با این کار از ثابت ماندن صفحه روی یک تصویر جلوگیری کرده و از همه مهمتر مانع خرابی زودهنگام نمایشگر گوشی می شوید. شما با تنظیم کردن گزینه screen timeout در بخش تنظیمات گوشی، می توانید مدت زمان خاموش شدن خودکار نمایشگر را تعیین کنید.

استفاده از گزینه dark Mode

راهکار بعدی برای کاهش فشار به نمایشگر و جلوگیری از سایه افتادن روی صفحه گوشی، فعال کردن و استفاده از حالت dark Mode است. با استفاده از این گزینه و فعال کردن آن می توانید میزان نوری که از نمایشگر ساطع می شود را کاهش دهید. با این کار میزان فشاری که به صفحه نمایش وارد می شود، کاهش خواهد یافت. در نتیجه احتمال سایه افتادن روی نمایشگر موبایل هم کمتر می شود.

حالت Immersive را در گوشی فعال کنید

یکی دیگر از قابلیت هایی که می توان با فعال کردن آن جلوی سایه افتادن روی صفحه گوشی را گرفت، فعال سازی قابلیت Immersive است. تنظیمات Immersive کاری می کند که نوارهای ناوبری در صفحه پنهان شوند. این نوارها می توانند به صفحه نمایش گوشی آسیب برسانند. بنابراین قطعا با فعال سازی این گزینه، احتمال آسیب به نمایشگر و سایه افتادن روی آن را کاهش خواهید داد.

گوشی را برای مدتی خاموش کنید

گوشی های هوشمند هم مانند هر دستگاه دیگری به یک بازه زمانی برای استراحت کردن نیاز دارد. بنابراین اگر می خواهید تا حد امکان از سایه افتادن روی صفحه گوشی جلوگیری کنید، بهتر است در بازه های زمانی مشخص و به صورت دوره ای، گوشی خود را خاموش کنید تا با استراحت دادن به دستگاه، از آسیب دیدن قطعات اصلی از جمله ال سی دی گوشی جلوگیری کنید.

چرا روی اسکرین گوشی سایه می‌افتد؟

در نمایشگر گوشی، تعدادی قطعه الکترونیکی به کار رفته که هر کدام وظیفه خاصی در تولید نور و رنگ دارند و دارای طول عمر محدودی هستند. عملکرد و کیفیت این قطعات به طور مستقیم بر وضوح و کیفیت تصاویر تأثیر می‌گذارد. وقتی این اجزاء کارایی خود را از دست می‌دهند، نمی‌توانند نور و رنگ‌های دقیق را تولید کنند و این امر منجر به بروز مشکلات تصویری می‌شود.

یکی از مشکلات متداول در این زمینه، پدیده‌ای به نام Burn-in است که به سایه افتادن تصاویر روی صفحه نمایش اشاره دارد. این مشکل به خصوص در پنل‌های جدیدتر شایع‌تر است و ناشی از خرابی و سوختن پیکسل‌های نمایشگر می‌باشد. هر پیکسل به طور مستقل با ساطع کردن نور، رنگ خاصی را به نمایش می‌گذارد. اگر هر یک از این پیکسل‌ها دچار مشکل شوند، به دلیل تغییر در رنگ آن‌ها، تصاویر نیز به شکل سایه‌دار به نظر می‌رسند. دلایل رایج سوختن صفحه نمایش گوشی شامل موارد زیر است:

  • روشن بودن طولانی مدت صفحه
  • ثابت ماندن تصاویر روی صفحه
  • عدم استفاده از عملکرد screen timeout

نحوه حل مشکل سایه افتادن روی صفحه نمایش گوشی

سایه یا خط افتادن روی صفحه نمایش گوشی معمولاً ناشی از مشکلاتی مانند فشار فیزیکی روی صفحه، آسیب به پنل نمایشگر یا مشکلات سخت‌افزاری است. برای رفع این مشکل، ابتدا گوشی را خاموش کرده و صفحه نمایش را بررسی کنید تا مطمئن شوید که هیچ آسیب فیزیکی به آن وارد نشده است. در صورت مشاهده آسیب یا سایه‌ی دائمی، ممکن است نیاز به تعویض صفحه نمایش باشد. در غیر این صورت، برخی از مشکلات نرم‌افزاری یا سیستمی ممکن است باعث بروز این مشکل شوند که در این حالت به‌روزرسانی نرم‌افزار یا ریست فکتوری کمک کننده است.

این مقاله نکات جدیدی را شرح می دهد : مشکل آبی شدن صفحه نمایش موبایل

بهترین پیشگیری برای سایه افتادن روی اسکرین گوشی چیست؟

برای جلوگیری از سوختن پیکسل‌ها و حفظ کیفیت صفحه نمایش گوشی، رعایت چند نکته ساده اما مؤثر بسیار مهم است. اولاً، فعال‌سازی گزینه screen timeout باعث می‌شود صفحه نمایش پس از مدت زمان مشخصی خاموش شود که این امر به کاهش مصرف باتری و جلوگیری از نیم‌سوز شدن صفحه کمک می‌کند. همچنین، حالت دارک مود با کاهش روشنایی صفحه فشار کمتری به پیکسل‌ها وارد کرده و عمر آن‌ها را افزایش می‌دهد.

کاهش روشنایی صفحه یکی دیگر از روش‌های مؤثر است که می‌توان به سادگی با استفاده از نوار تنظیمات انجام داد. برای کاربران گوشی‌های سامسونگ، فعال‌سازی گزینه immersive به پنهان کردن نوار ناوبری کمک می‌کند و از آسیب به نمایشگر جلوگیری می‌کند. در نهایت، خاموش کردن گوشی به‌طور دوره‌ای زمانی که از آن استفاده نمی‌کنید، فرصتی برای استراحت به صفحه نمایش می‌دهد و عمر آن را افزایش می‌دهد. رعایت این نکات به حفظ کیفیت تصویر و کارایی گوشی شما کمک می‌کند.