برای انجام تعمیرات موبایل باید قطعات دستگاه ابتدا تست شوند. یکی از ابزارهای اساسی در این حوزه، دستگاه مولتیمتر است که به تعمیرکاران این امکان را می دهد تا ولتاژ، جریان، مقاومت و موارد دیگر، سلامت قطعات مختلف را مورد بررسی قرار دهد. دستگاه مولتی متر برای عمل تست کردن را روی قطعات مختلف موبایل انجام می دهد. از جمله این قطعات قابل تست می توان به تست ولتاژ باتری، تست جریان شارژ، تست مقاومت، تست ترانزیستورها و دیویدهای خراب، تست زنگ و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد. در این مقاله، به آموزش تست قطعات موبایل با مولتی متر می پردازیم و به صورت تخصصی این موارد را مورد بررسی قرار می دهیم.
فهرست مطالب
آشنایی با قسمت های اصلی مولتی متر
مولتی متر دارای بخش های مختلفی مانند نمایشگر دیجیتال، دکمه های اندازهگیری، و پراب ها است. قبل از شروع، و انجام تست های مختلف نیاز است تا ویژگی های هر یک از این دکمه ها را به صورت دقیق بررسی نمایید و با اجزای اصلی دستگاه مولتی متر و کاربرد آن ها آشنا شوید.
تست ولتاژ باتری
یکی از تست قطعات موبایل با مولتی متر مربوط به تست ولتاژ باتری می شود. برای تست ولتاژ باتری موبایل، مولتی متر را روی حالت DC Voltage قرار داده و پراب مثبت را به پایه مثبت و پراب منفی را به پایه منفی باتری وصل کنید. ولتاژ باتری را در نمایشگر مولتی متر مشاهده کنید. عدد نشان دهنده باتوجه با ظرفیت باتری دستگاه شما متفاوت خواهد بود.
تست جریان شارژ
برای تست جریان شارژ، مولتی متر را روی حالت DC Current تنظیم کنید. پراب مثبت را به پایه مثبت و پراب منفی را به پایه منفی شارژر وصل کرده و جریان شارژ را اندازهگیری کنید. پس از انجام این اقدام عدد بدست آمده را با استاندارد گوشی خود مقایسه نمایید تا از سالم یا خراب بودن قطعه مطمئن شوید.ش
تست مقاومت
از دیگر تست قطعات موبایل با مولتی متر مربوط به تست مقاومت می شود. برای تست مقاومت قطعات، مولتی متر را روی حالت Ohms قرار دهید و پراب ها را به دو سر قطعه که می خواهید مقاومت آن را اندازه گیری کنید، وصل کنید. مقدار مقاومت در نمایشگر ظاهر خواهد شد.ش
تست دیودها و ترانزیستورها
برای تست دیودها و ترانزیستورها، مولتی متر را روی حالت Diode Test یا HFE (برای ترانزیستورها) قرار دهید. سر پراب ها را به دو سر دیود یا ترانزیستور وصل کرده و نتیجه تست را بررسی کنید.
مولتی متر در تعمیر انواع گوشی ها از جمله تعمیر گوشی شیائومی کاربرد دارد.
تست زنگ
تست زنگ نیز از دیگر تست قطعات موبایل با مولتی متر محسوب می شود. برای تست زنگ، مولتی متر را روی حالت Continuity یا زنگ قرار دهید. پراب ها را به دو سر قطعه که می خواهید تست کنید وصل کنید. در صورت وجود اتصال، مولتی متر صدای به شکل زنگ از خود تولید می کند.
بررسی ویبراتور یا موتور تلفن همراه
برای بررسی ویبره یا موتور ویبراتور تلفن همراه خود، مولتی متر را در حالت Buzzer Mode نگه دارید و ویبراتور را بررسی کنید. مقدار باید 8 تا 16 اهم باشد. اگر مقدار بین 8-16 اهم باشد، ویبراتور خوب است. در صورتی که اعداد اعلام شده متفاوت باشد قطعه مورد نظر دچار ایراد بوده و نیاز به تعویض دارد.سش
بررسی بلندگو یا گوشی موبایل
بلندگو گوشی را با یک مولتی متر در حالت Buzzer بررسی کنید. مقدار باید در محدوده 25 تا 35 اهم باشد. اگر مقدار در این محدوده باشد، بلندگو گوشی سالم است و نیازی به تغییر نیست. در غیر این صورت، بلندگو گوشی همراه خود را تعویض کنید.
بررسی میکروفون تلفن همراه
از دیگر تست قطعات موبایل با مولتی متر مربوط به تست میکروفون تلفن همراه می شود. برای انجام این اقدام مولتی متر را در حالت buzzer نگه دارید و میکروفون را بررسی کنید. مقدار عدد خوانده شده روی مولتی متر باید در محدوده 600 تا 1800 اهم باشد. همچنین صدای بوق یا Buzz از مولتی متر شنیده می شود. برای تعمیر میکروفن موبایل خود با ما تماس بگیرید.
بررسی صفحه کلید تلفن همراه
جهت بررسی صفحه کلید گوشی خود، ابتدا مولتی متر را در حالت Buzzer نگه دارید و ردیف ها و ستون ها یا صفحه کلید را بررسی کنید. اگر صدای Beep یا Buzz از مولتی متر شنیده می شود، صفحه کلید مشکلی ندارد، در غیر این صورت معیوب است.
بررسی دکمه پاور تلفن همراه
از دیگر قطعات قابل تست با مولتی متر مربوط به دکمه پاور می شود. برای انجام این تست ابتدا ولتاژ را با مولتی متر چک کنید. مولتی متر را روی 20 ولت DC نگه دارید و بررسی کنید. مقدار باید بین 2.5 تا 3.7 ولت DC باشد.
آی سی شبکه
برای بررسی قطعه آی سی شبکه با دستگاه مولتی متر ابتدا از منبع تغذیه DC آنالوگ برای بررسی آی سی شبکه استفاده کنید. منبع تغذیه DC را روشن کنید و با هر شماره ای از تلفن همراه خود تماس بگیرید. سوزن DC Ampere شروع به حرکت خواهد کرد. این نشان می دهد که آی سی شبکه سالم است و ایرادی ندارد.
تست صفحه کلید موبایل با مولتی متر
برای تست صفحه کلید گوشی، مولتی متر را در حالت بازر قرار دهید و اتصالات ردیف و ستون های کیبورد را بررسی کنید. در صورتی که هنگام این تست صدای بوقی از مولتی متر شنیده شود، نشان از سلامت کیبورد است و هیچ مشکلی وجود ندارد. در غیر این صورت، ممکن است مشکلی در کیبورد به وجود آمده باشد که نیاز به بررسی دقیق و تعمیر دارد.
تست خازن با مولتی متر
برای تست خازن های مختلف موجود بر روی برد گوشی های موبایل، مولتی متر را در حالت (Continuity) قرار دهید. اگر خازن سالم باشد، هیچ صدای بوقی از مولتی متر شنیده نمی شود. همچنین، عدد نمایش داده شده روی مولتی متر باید با ظرفیت خازن روی بورد یکسان باشد. در صورت عدم تطابق یا شنیدن صدای بوق، خازن ممکن است مشکل داشته باشد و نیاز به تعویض داشته باشد.
ایمنی در استفاده از مولتی متر
البته قبل از استفاده از این دستگاه نیاز است تا موارد و نکات ایمنی خاصی را مدنظر قرار دهید. از جمله این عبارت اند از:
– هرگز تست ولتاژهای بالا بدون اطلاعات کافی انجام ندهید.
– از مولتی متر با باتری مناسب و درست استفاده کنید.
– پراب ها را به دقت و درست وصل کنید.
– هرگز اندازه گیری جریان باتری با مولتی متر AC Current نکنید.